Persbericht inzake CD prijzen

Bericht geplaatst op: 19-6-2001

HORST - Onlangs ventileerde De Heideroosjes op hun website kritiek op platenzaken die de laatste Heideroosjes-cd 'fast forward' voor meer dan 35 gulden verkopen. Deze 'mededeling-aan-de-supporters' werd door een ANP-medewerker opgepikt en rondgestuurd als een persbericht. Daarmee ontketende Heideroosjes ongewild opnieuw de (steeds weer oplaaiende) discussie over de hoogte van cd prijzen in Nederland. Gevolg: een storm van kritiek over en weer tussen detailhandel, platenmaatschappij, journalisten en de band

Standpunten zijn inmiddels uitgewisseld en conclusies zijn getrokken. Met dit persbericht willen Heideroosjes die conclusies op een rijtje zetten om zodoende deze discussie (voorlopig?) te stoppen.

1. Voor enkele kleine platenzaken bleek de inkoopprijs van de nieuwe Heideroosjes-cd te hoog om aan onze eis van maximaal 35 gulden te kunnen voldoen. Ze zouden dan niet meer hun normale winstmarge kunnen toepassen.

2. Deze zaken nemen relatief weinig exemplaren af bij de distributeur. Hierdoor kwamen ze niet in aanmerking voor de reguliere kortingsregeling(en). Sommige van deze kleine winkels hebben de winkelprijs toen omhoog gezet, zonder daarbij bewust onze policy inzake cd-prijzen te boycotten. Onze kritiek op deze zaken nemen we dan ook terug. (De kritiek op zaken die moedwillig onze lagere inkoopprijs niet doorberekenen aan hun klanten blijft natuurlijk staan).

3. Onze platenmaatschappij Epitaph en hun distributie-maatschappij Play It Again Sam (PIAS) hebben ons nu (en daarmee de detailhandel) verzekerd dat iedere winkelier de laatste Heideroosjes cd zal kunnen verkopen voor 35 gulden. Zonder daarbij iets van de gangbare winstmarge te moeten inleveren! Iedere winkel die de Heideroosjes-cd bij PIAS inkoopt krijgt een prijs die hem of haar daartoe in staat zal stellen. Desnoods met terugwerkende kracht.

4. Helaas heeft ook deze discussie niet duidelijk kunnen maken wie er nu verantwoordelijk is voor de relatief hoge cd-prijzen in Nederland. Detailhandel en platenmaatschappijen geven elkaar de schuld. Dat zal ook wel altijd zo blijven. En ding is zeker; aan de Heideroosjes ligt 't niet. Ons royaltypercentage wordt gekoppeld aan de inkoopprijs voor de winkeliers. Wij leveren dus ook in om onze supporters een schappelijke prijs aan te bieden.

Tot slot: De Heideroosjes hebben een hoop gezeik aan hun hoofd gehad doordat we kritiek uitte. Toch vinden wij deze discussie erg zinnig. Het houdt platenmaatschappijen, winkeliers en ons muzikanten scherp. Graag willen wij deze discussie nu sluiten. Tenminste het gedeelte waar de Heideroosjes bij betrokken zijn. Wij willen namelijk weer gaan doen waar we het beste in zijn..het maken van keiharde gitaarmuziek voor onze supporters!

Met vriendelijke groet,

Fred, Marco, Frank & Igor
www.heideroosjes.com

Voor meer (recent) nieuws; check onze internetsite!!! (www.heideroosjes.com)
Afgedrukt op: 17-12-2018