EEN TERUGBLIK OP HET 12,5 JARIG FEEST IN PARADISO

Mensen, mensen, mensen wat hebben we genoten! Ik weet dat ik nu klink als een jubilaris die 25 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en de personeelsvereniging bedankt voor het foeilelijke nepgouden horloge…. maar toch! Het concert in Paradiso was echt te gek. We zijn weken (zo niet maanden) bezig geweest met de voorbereidingen. Verschillende locaties overwogen in heel Nederland. Uiteindelijk besloten we te kiezen voor een kleinschalig feestje (500) in Limburg en een 'groterschalig' jubileumconcert in Paradiso.

De invulling van de avond bleek een heel karwei. De Heideroosjes willen hun supporters namelijk niet met een dooie mus blij maken. En dus hebben we uren gespendeerd aan het verzinnen, afkeuren, uitvoeren en veranderen van allerlei plannen. De helft van alle aanwezige supporters in Paradiso kwam met de bus. Daarvoor hadden we een heel systeem met verschillende opstapplaatsen door heel Nederland en zelfs België bedacht. Dit systeem werd vormgegeven door onze webmaster Rob die zowiezo veel tijd heeft besteed aan het wereldkundig maken van alle info rondom het jubileum (applaus!). Enfin, ik had 't over het bussenverhaal; Via internet kon men zich inschrijven. Vervolgens heeft Math zich beziggehouden met de coördinatie van dit geheel. Een pittig taakje, zeker toen bleek dat we Paradiso wel 3x konden vullen met mensen die van zo'n busreis-inclusief-ticket gebruik wilden maken. En dat we ons verkeken hadden op de prijzen van de bussen waardoor we uiteindelijk zelf geld moesten toeleggen op iedere passagier die we vervoerden. Bovendien bleken sommige busmaatschappijen geen Heideroosjes-supporters meer te willen vervoeren omdat een paar tuigkoppen-op-weg-naar-een-heideroosjes-concert ooit een bus ondergekotst en gesloopt hadden. Tja, zoiets spreekt zich rond in busverhuurland. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen (hulde aan Math!). En dat wij er financieel bij instonken….. wie een feestje geeft moet trakteren, laten we 't daar op houden.

De invulling van de avond zelf hadden we ook onderverdeeld. Frank zorgde ervoor dat het hele concert opgenomen werd op 32-sporen via een mobiele studio (leuk voor latere b-kantjes!), Igor knutselde backstagepassen en posters in elkaar, Fred zorgde voor een overzichtelijke lijst van (ruim 200!) gasten die we een uitnodiging moesten sturen en die daarop moesten reageren of ze kwamen. Daarbij zorgde Fred ervoor dat het hele concert door een cameraploeg met vier camera's werd opgenomen. Ik ontwierp een draaiboek waarin alles samenkwam (techniek, licht, promotie, financieel plaatje etc) en ik benaderde muzikale vrienden of ze langskwamen voor een gezamenlijk nummer. Sommige zegden toe maar moesten later weer afzeggen vanwege verplichtingen met hun eigen band (Within Temptation, Peter Pan Speedrock, Green Lizard). Andere kwamen wel maar wilden het feest vanuit de zaal meemaken (oa The Gathering) en weer anderen sprongen daadwerkelijk de buhne op (Def P, Beatbusters, Joost van Krezip, Floor van After Forever, producer Oscar Holleman). Fantastisch dat deze mensen langskwamen want iedereen heeft 't verschrikkelijk druk tegenwoordig.
Ondertussen verzonnen we samen het idee om een intro voor het concert te maken en die op een groot scherm af te draaien. Eigenlijk wilden we onze vriend Urbanus er live bij hebben maar toen hij niet kon op 8 juni verzonnen we het videoscherm. En dus kwam hij langs tijdens ons concert in Brussel om een introfilmpje voor Paradiso op te nemen.

Daaruit ontstond weer het idee om muzikale-vrienden-die-verhinderd waren ook te gaan filmen voor een outro-filmpje. Tijdens de afgelopen optredens filmden we zo'n beetje iedereen die iets met de Heideroosjes te maken heeft gehad de afgelopen 12,5 jaar. We vroegen ze uitdrukkelijk om iets lulligs te zeggen. Dit om te voorkomen dat onze supporters ruim 10 minuten naar veren-in-de-kont filmpjes moesten kijken. Golden Earring, Rowwen Hèze, Peter Pan Speedrock, Di-Rect, Dolf Jansen, Isabelle 3fm, Within Temptation, allemaal zeikte ze de Heideroosjes op gepast wijze af. Erg lachen. We hebben regelmatig in een deuk gelegen toen we de filmpjes opnamen. In de week voor Paradiso hebben we de leukste boodschappen geselecteerd (we hadden wel 'n uur kunnen vullen!) en gemonteerd. Nachtwerk, dat spreekt voor zich. Maar stoer.

 

 

Van onze feestdag zelf kan ik me sommige stukken niet eens meer herinneren. Zo af en toe komt er weer een flashback bovendrijven. Niet dat ik 't niet spannend vond maar meer omdat we zoveel aan ons hoofd hadden dat je 'harde schijf' niet alles goed vertaalt richting 'beeldscherm'. If you know what I mean (probably not?!). Na een bezoekje aan mijn ex-vriendin die nu in Amsterdam woont en een prachtige baby heeft gekregen, waren we al vroeg in Paradiso. Wij zijn het type band dat overal zelf bij betrokken wil zijn en daarmee ook de mensen van de crew danig op de vingers loopt te kijken. Die gasten werden (en worden) echt compleet gestoord van ons want we bemoeien ons overal mee. Dat krijg je als je als band jarenlang hebt geploeterd en alles zelf hebt gedaan. Dan kun je dat moeilijk loslaten. Old habits never die, zeg maar.

 

 

Toen om 19.30 uur eindelijk de deuren opengingen hadden wij er al een lange licht- video- en soundcheck opzitten en was een heus confettie-kanon geinstalleerd door lichtman Erwin. En natuurlijk liep vanaf dat moment organisatorisch alles in het honderd. Of althans; anders dan we gepland hadden. Het eten kwam te laat, journalisten die een interview hadden aangevraagd te vroeg, cameraploegen liepen alles overhoop, de gasten overstroomden het onderaardse paradiso-gewelf enzovoorts. Zulke avonden kun je van tevoren nog zo goed organiseren en met tijdschema's volplannen, op de dag zelf loopt het allemaal anders…
Toch had de avond (buiten het supertoffe optreden) louter leuke momenten. We kregen een bijzonder T-shirt van ontwerper Edd overhandigd. De platenmaatschappijen die we in de afgelopen 12,5 jaar gehad hebben (Um&Um, PIAS en Epitaph) boden een soort oeuvre-onderscheiding aan. Een mooie zilveren plaquette waarin alle cd-hoezen verwerkt waren. "Voor 150.000 verkochte albums in de Benelux". De vriendinnen boden ons een magnifieke taart-met-logo aan en de crew had een 'tering-tyfus-takke-band' t-shirt voor ons laten maken. Als parodie op onze 'tering tyfus takkeCREW' shirts die wij een paar jaar geleden voor ze hadden laten maken. Daarnaast kregen we na afloop van het concert nog een hele pallet met sterke dranken en voedsel. Waarmee de crew haar eigen feestavond weer heeft veilig kunnen stellen hahaha!

Alle gasten werden die avond verwelkomt door het duo Mondo Bizarro die een accoustische ode aan onze helden The Ramones brachten. Prachtig. De Tilburgse punkrock-band The Potion had onze bandwedstrijd gewonnen en mocht de avond in de grote zaal openen. Ik heb maar 1 nummer kunnen zien omdat ik interviews moest doen maar het was erg cool. De bandleden zelf stond te stralen en hebben volgens mij de rest van de avond met een erectie rondgewandeld. Goed gedaan manne! Ook de afterparty van Loco Loco Discoshow was een waardige afsluiter van een mooie avond. Lekker melig, lekker fout en lekker eigenwijs. Goed volk die Loco's. En dat ons eigen optreden regelmatig kippenvel op heeft gewekt hoef ik jullie niet meer uit te leggen. En dat het verdomd heet was in Paradiso (welke airco??) ook niet. Het was een waardige feestavond met blije gezichten, stagedivende punks en een flinke vette pogo-pit. En een vette uitvoering van 'punica' door onze eigen crew. Met old-school-roadie Eelco en shirtverkoper Kay op respectievelijk zang en terror-grunt, webmaster Rob en tourmanager Mark op achtergrondzang (paashaas?), geluidsman Ron en regelneef Math op gitaar en Erwin de lichtman-met-aars-fixatie op basgitaar. Graag wil ook nog even noemen onze onze security-mannen Bas en Harko. Verder even respect aan de oud-crewleden waarvan er een hoop in de zaal waren. Martijn, Willy, Richard, Pieter-Nic, Remy, Ewout, Gert-Jan, Dennis, Everard, en Ruud.

Ik kan alleen maar afsluiten door iedereen te bedanken die ons al die jaren heeft gesteund. You know who you are! Ook nog een respectvolle groet aan onze Toen we in 1989 in een kippenhok begonnen hadden we nooit gedacht met dezelfde vier kerels ruim 700 shows te doen en vele duizenden kilometers tour-ervaring op de teller later een 12,5 jarig jubileum in Paradiso te mogen vieren. Onze supporters zijn de reden dat we deze eer hebben gehad. En wij gaan door! Deze zomer spelen we nog festivals in Nederland, België, Italië en Duitsland. Na de zomer wordt het even rustig (misschien nog een Europese tour) en dan gaan we keihard werken aan een nieuwe plaat. Die moet er volgend jaar liggen, hopelijk nog voor de zomer. Enfin, check gewoon regelmatig deze site voor nieuwtjes want er gebeurt altijd weer iets onverwachts met dit bandje. Dat is iets wat ik na 12,5 jaar met 100% zekerheid kan zeggen. See you soon, thanks & united scum rules! Always!

Marco namens alle Heideroosjes