HEIDEROOSJES BIOGRAFIE 2021

De vaandeldragers van de Nederlandse punkrock zijn terug! In 2019 verkochten hun 30-jaar shows in letterlijk 5 minuten uit. Dagblad NRC noteerde in een recensie van het Paradiso concert: “De band speelt na zeven jaar afwezigheid nog even snoeihard en strak”. En de Vlaamse krant De Morgen schreef in datzelfde jaar: “Roelofs en zijn bende hebben het hart op de juiste plaats en de attitude van die eerste plaat uit 1992 zit nog altijd in hun lijf”.

In 2012 hield Heideroosjes het voor gezien, na bijna 1500 optredens door heel Europa, Verenigde Staten, Japan en Zuid Afrika. De band opereerde sinds 1989 in dezelfde bezetting. “Meer dan de helft van ons leven zaten we samen in een busje. Het is nu tijd voor eigen dingen” vatte zanger/gitarist Marco Roelofs het besluit destijds samen. Met een ereronde door een uitverkocht clubcircuit en langs festivals als Lowlands en Sziget nam de band afscheid.

In de 23 jaar daarvoor was Heideroosjes gegroeid van rammelend tiener punkbandje tot een internationaal opererend tourmonster. Met tien studio-albums én een prestigieuze EDISON in de achterzak. De Limburgers verkochten honderdduizenden albums, niet in de laatste plaats door de altijd energieke live-shows.

Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands, Pukkelpop, de Heideroosjes veroverde haar publiek vanaf het podium. Het album ‘FIFI’ uit 1996 stond een half jaar in de Album Top 100 en werd daarmee de bestverkochte Nederlandse punkplaat aller tijden. Daarna pikte het Amerikaanse punkplatenlabel EPITAPH het viertal op.

Door Europese tournees met muzikaal verwante bands als Offspring en The Misfits groeide de reputatie van die Nederlandse-band-met-die-gekke-naam ook buiten Nederland en België.

De band’s werklust leverde bovendien samenwerkingen op met de meest uiteenlopende artiesten; van het klassieke Metropole Orkest tot komiek en naamgever Urbanus en rocklegende Lemmy Kilmister van Motörhead.

In 2008 verraste Heideroosjes vriend en vijand met haar eerste cabareteske theatershow. Pardon? “Juist omdat de combi punk en theater zo’n contrast is” aldus de band die deze voorstelling bijna 100 keer speelde. Het Algemeen Dagblad schreef in een recensie; “Een verassend sterk debuut… intelligente humor ala Jiskefet!”.

Nu zijn de vier antihelden dus terug. Af en toe. “Enkel wanneer we daar zin in hebben. We zijn als onkruid. Af en toe duiken we op”. Zo simpel kan het zijn. Start de bus!

© Don Cusio

Frank Kleuskens: Gitaar/Zang * Marco Roelofs: Zang/Gitaar * Fred Houben: Bas * Igor Hobus: Drums

WWW.HEIDEROOSJES.COM

RECENSIES “CEASE-FIRE”

OOR “een uitgebalanceerd album, waarop de Heideroosjes nog eenmaal laten zien waarom jong alternatief Nederland ze al die jaren in het hart heeft gesloten”
 
LIVE XS “nergens hoor je op deze afscheidsplaat gemakzucht… sterker, het is een dijk van een plaat.. ongekend veel energie, humor en aanstekelijke songs”
 
NU.NL “Cease-Fire is een mooie aanvulling op de Heideroosjes-discografie, want de band klinkt tekstueel nog altijd intens en muzikaal nog immer fel”
 
FESTIVALINFO “Tekstueel gezien is Cease-Fire erg goed en ook muzikaal is het album dik in orde…… Waar de oude platen van de band vullers bevatten, is op Cease-Fire elke song een schot in de roos”
 
MUSIC MAKER “in nummers als ‘TOT HIER’ en ‘TEN YEARS’ blijkt dat het heilige vuur nog niet gedoofd is”
 
AARDSCHOK “In dit laatste album is nog een keer samengebald wat heideroosjes altijd zo innemend maakte… de songs stuiteren energiek voorbij…het idealisme van het kwartet heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan”

DAMUSIC.BE “.. volwassen… Marco Roelofs blijkt een echte woordkunstenaar te zijn…stoppen op een hoogtepunt heet dat dan”

PUNK-O-GRAFIE

Albums
# Noisy Fairytales (’92) (Fairytale Records)
# Choice for a lost generation (’94) (Fairytale Records)
# Fifi (’96) Play It Again Sam (PIAS) 
# Kung Fu (’97) Play It Again Sam (PIAS) 
# Smile….you’re dying! (’98) (verzamel) (Epitaph Records) 
# Schizo (’99) (Epitaph Records) 
# Fast Forward (‘01) (Epitaph Records) 
# It’s a life (live-album)(’02) (Epitaph Records) 
# SINema (’04) (Epitaph Records) 
# Royal to the Bone (’06) (verzamel) (I Scream Records)
# Chapter Eight, the Golden State (’07) (PIAS/Sonic) 
# Ode & Tribute (’09) (PIAS)  
# Cease-Fire (’11) (PIAS) 

Singles
# Goede Tijden, Slechte Tijden (’95) Play It Again Sam (PIAS)
# Klapvee (’96) Play It Again Sam (PIAS)
# Break the public peace (’96) Play It Again Sam (PIAS) 
# Würst und Käse (’97) Play It Again Sam (PIAS) 
#Fistfuckparty at 701 (’98) Play It Again Sam (PIAS)
# Iedereen is gek (Behalve jij) (’99) (Epitaph Records) 
# Time is ticking away (’99) (Epitaph Records) 
# Ik wil niks! (’01) (Epitaph Records) 
# Billy Broke a bottle (again) (’01) (Epitaph Records) 
# Damclub Hooligan (’03) (Epitaph Records) 
# Lekker Belangrijk!(’07) (PIAS) 
# 2020, DE TERING! (’20) (Fairytale Records)

Video
# Würst und Käse (’97)
# Break the public peace (’98)
# Iedereen is gek (behalve jij) (’99)
# Ik wil niks! (’01)
# Billy Broke a bottle (again) (’01)
# Damclub Hooligan (’03)
# Lekker Belangrijk! (’07) 
# My Funeral (’07)

Bibliografie
# De Heideroosjes, Een Teringtyfustakkeband 
(Guuz Hoogaerts en Leon Verdonschot, uitgever Jan Mets) (’99)

PROMOTIEFOTO’S

Promotie: eric@heideroosjes.com