HEIDEROOSJES BIOGRAFIE 2022

Eind 2020 meldde Heideroosjes zich terug aan het front. Het ziedende “2020, DE TERING” verbrak acht jaar stilte. De nieuwe song was bedoeld als eenmalige oprisping, die pandemie zou immers spoedig voorbij zijn. Niets bleek minder waar. En om de lockdown te doden en de naderende depressie te verslaan, schreef zanger Marco Roelofs vinnige teksten en belde opnieuw zijn bandmaatjes.
Die therapeutische sessies leverden uiteindelijk 8 nieuwe songs op. 
Die in de herfst van 2021 verschenen onder de titel “INFOCALYPS” en positieve recensies ontvingen in de pers (OOR noteerde “goede nieuwe nummers” en muziekblad Heaven hoorde “urgente thema’s verpakt in een vintage Heideroosjesplaat”)
En zo blies een geniepige pandemie nieuw leven in een punkveteranencollectief. Niet dat dat leven eruit was, overigens.

Want in 2019 verkochten hun 30-jaar shows in letterlijk 5 minuten uit. Dagblad NRC noteerde in een recensie van het Paradiso concert: “De band speelt na zeven jaar afwezigheid nog even snoeihard en strak”. De Vlaamse krant De Morgen recenseerde in datzelfde jaar “Heideroosjes brachten bakken energie… én overwonnen”

Toch hield Heideroosjes het touren in 2012 voor gezien, na bijna 1500 optredens door heel Europa, Verenigde Staten, Japan en Zuid Afrika. De band opereerde sinds 1989 in dezelfde bezetting. “Meer dan de helft van ons leven zaten we samen in een busje. Het is nu tijd voor eigen dingen” vatte Marco Roelofs het besluit destijds samen. 
Met een ereronde door uitverkochte popzalen nam de band afscheid. Met tien studio-albums én een prestigieuze EDISON in de achterzak. De Limburgers verkochten in decennia ervoor honderdduizenden albums, niet in de laatste plaats door die altijd energieke live-shows. 

Het album ‘FIFI’ uit 1996 stond een half jaar in de Album Top 100 en werd daarmee de bestverkochte Nederlandse punkplaat aller tijden. Daarna pikte het Amerikaanse punkplatenlabel EPITAPH het viertal op. Door uitgebreide buitenlandse tournees met muzikaal verwante bands als Offspring, Pennywise en The Misfits groeide de reputatie van die Nederlandse-band-met-die-gekke-naam ook buiten de Benelux. Na hun show op het SouthBySouthWest Festival in Texas schreef The Austin Chronicle “they blew the other bands right out the front door… now thére’s a lesson in how to rock”

Die werklust leverde bovendien samenwerkingen op met uiteenlopende artiesten; van het klassieke Metropole Orkest tot komiek en naamgever Urbanus en rocklegende Lemmy Kilmister van Motörhead. Ook verraste Heideroosjes in 2008 vriend en vijand met een cabareteske theatershow. Fysiek theater en sketches. Pardon? “Juist omdat de combi punk en theater zo’n contrast is” aldus de band die deze voorstelling bijna 100 keer speelde. Het Algemeen Dagblad schreef in een recensie; “Een verassend sterk debuut… intelligente humor ala Jiskefet!”.

Dat vrijgevochten collectief is nu in 2021 dus terug. Niemand weet voor hoe lang, de veteranen zelf ook niet. “Onze band lijkt op dat hotel van The Eagles; You can check-out any time you like, but you can never leave “

© Don Cusio

Frank Kleuskens: Gitaar/Zang * Marco Roelofs: Zang/Gitaar * Fred Houben: Bas * Igor Hobus: Drums

WWW.HEIDEROOSJES.COM

DE PERS OVER “INFOCALYPS”

NRC “Heideroosjes rocken als nooit tevoren”

OOR “goede nieuwe nummers”

Aardschok “de lockdown is voor Heideroosjes een boost zelfvertrouwen”

MuziScene “strak, recht voor z’n raap”

Heaven “Urgente thema’s verpakt in een vintage Heideroosjesplaat”

Snoozecontrol “Uiterst sterk… uitstekende punkrockplaat”

RECENSIES “CEASE-FIRE”

OOR “een uitgebalanceerd album, waarop de Heideroosjes nog eenmaal laten zien waarom jong alternatief Nederland ze al die jaren in het hart heeft gesloten”
 
LIVE XS “nergens hoor je op deze afscheidsplaat gemakzucht… sterker, het is een dijk van een plaat.. ongekend veel energie, humor en aanstekelijke songs”
 
NU.NL “Cease-Fire is een mooie aanvulling op de Heideroosjes-discografie, want de band klinkt tekstueel nog altijd intens en muzikaal nog immer fel”
 
FESTIVALINFO “Tekstueel gezien is Cease-Fire erg goed en ook muzikaal is het album dik in orde…… Waar de oude platen van de band vullers bevatten, is op Cease-Fire elke song een schot in de roos”
 
MUSIC MAKER “in nummers als ‘TOT HIER’ en ‘TEN YEARS’ blijkt dat het heilige vuur nog niet gedoofd is”
 
AARDSCHOK “In dit laatste album is nog een keer samengebald wat heideroosjes altijd zo innemend maakte… de songs stuiteren energiek voorbij…het idealisme van het kwartet heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan”

DAMUSIC.BE “.. volwassen… Marco Roelofs blijkt een echte woordkunstenaar te zijn…stoppen op een hoogtepunt heet dat dan”

PUNK-O-GRAFIE

Albums
# Noisy Fairytales (’92) (Fairytale Records)
# Choice for a lost generation (’94) (Fairytale Records)
# Fifi (’96) Play It Again Sam (PIAS) 
# Kung Fu (’97) Play It Again Sam (PIAS) 
# Smile….you’re dying! (’98) (verzamel) (Epitaph Records) 
# Schizo (’99) (Epitaph Records) 
# Fast Forward (‘01) (Epitaph Records) 
# It’s a life (live-album)(’02) (Epitaph Records) 
# SINema (’04) (Epitaph Records) 
# Royal to the Bone (’06) (verzamel) (I Scream Records)
# Chapter Eight, the Golden State (’07) (PIAS/Sonic) 
# Ode & Tribute (’09) (PIAS)  
# Cease-Fire (’11) (PIAS) 
# Infocalyps (’21) (Fairytale Records) 

Singles
# Goede Tijden, Slechte Tijden (’95) Play It Again Sam (PIAS)
# Klapvee (’96) Play It Again Sam (PIAS)
# Break the public peace (’96) Play It Again Sam (PIAS) 
# Würst und Käse (’97) Play It Again Sam (PIAS) 
#Fistfuckparty at 701 (’98) Play It Again Sam (PIAS)
# Iedereen is gek (Behalve jij) (’99) (Epitaph Records) 
# Time is ticking away (’99) (Epitaph Records) 
# Ik wil niks! (’01) (Epitaph Records) 
# Billy Broke a bottle (again) (’01) (Epitaph Records) 
# Damclub Hooligan (’03) (Epitaph Records) 
# Lekker Belangrijk!(’07) (PIAS) 
# 2020, DE TERING! (’20) (Fairytale Records)

Video
# Würst und Käse (’97)
# Break the public peace (’98)
# Iedereen is gek (behalve jij) (’99)
# Ik wil niks! (’01)
# Billy Broke a bottle (again) (’01)
# Damclub Hooligan (’03)
# Lekker Belangrijk! (’07) 
# My Funeral (’07)

Bibliografie
# De Heideroosjes, Een Teringtyfustakkeband 
(Guuz Hoogaerts en Leon Verdonschot, uitgever Jan Mets) (’99)

PROMOTIEFOTO’S

Promotie: eric@heideroosjes.com